Pagini

Mă îndoiesc, deci gândesc. Gândesc, deci exist.

Friday, April 10, 2020

De ce a ajuns o masca 3 lei (fara adaos comercial) ?!


Ieri *09/04/2020* au avut cei de la eMAG oferta la masti de protectie chirurgicale (cu 3 straturi) - 147 lei cutia de 50 buc. Fara adaos comercial, vreo 7 milioane de masti...
Ieri dupa-masa, logic, stocul a fost epuizat. (fyi, din cate am vazut, stocul se va suplimenta duminica.)
Evident am comandat si eu ieri o cutie. Cu tot cu transport ajunge undeva la 3,3lei/masca.
Desigur daca ai trait pe alta planeta in ultima luna, o sa zici la fel ca sutele de utilizatori care au comentat ieri la postarea emag "pai ce, ba..150 lei pe o cutie pe care acum 2 luni am luat-o cu 30 lei nu e adaos? Hotilor!" Cititi comentariile de aici si minunati-va: link eMAG
Ca de obicei, romanii se pricep la toate: fotbal, politica si, mai nou, pandemie.

Oameni buni, nu mai traim in vremurile de acum 1-2 luni. Este PANDEMIE in toata lumea! Toata lumea, efectiv TOATA LUMEA cauta masti.
Acum daca ai norocul sa gasesti acelasi tip de masti la vreo farmacie e de la 6 lei in sus bucata. 3.3 lei/masca cu 3 straturi e mai mult decat decent! PLUS ca e livrare in 2-3 zile! Gasesti pe site-uri gen aliexpress mai ieftin de 3 lei/buc, dar iti ajung intr-o luna/doua. Plus plata transportului din China!


Ok, de ce a ajuns o masca 3 lei (fara adaos comercial) ?!
Pai hai sa facem un calcul simplu:
Luam o tara, la intamplare, care incepe cu R si se termina cu omania. :)
Conform informatiilor oficiale de la pre...se...din...te...le nostru, avem aprox 60.000 medici in tara.
La medicii acestia, hai sa mai adaugam vreo 40.000 personal auxiliar care aveau si ei nevoie de masti si acum 2-3 luni.
Total 100.000 persoane care aveau nevoie de masti si acum 2-3 luni, si acum 6 luni, 1 an, 2 ani..etc. (practic, inainte sa auzim de Covid)
Sa calculam, prin absurd, ca acesti 100.000 oameni foloseau 1 singura masca pe zi ==> timp de o luna (30 zile) Romania avea nevoie de ~300.000 masti pt spitale. Corect? Corect.
Flash forward la jumatatea lunii martie 2020 cand s-a declansat starea de urgenta in Romania. Lumea incepe sa se sperie, vezi pe strada si in magazine oameni cu masti. Deja farmaciile au puse afise la intrare "nu avem masti si dezinfectant", ca sa nu-ti mai bati gura degeaba si sa intrebi.
Trec zilele, romanii incep sa caute masti, in farmacii mastile de unica folosinta se dau si cu 15 lei (repet, daca ai noroc sa gasesti). Hai sa nu-i facem pe toti  oameni responsabili si sa estimam ca doar 10 milioane de romani poarta sau vor sa poarte masca.
Calculam tot la absurd, ca si cei 10.000.000 romani ar avea nevoie tot de o masca pe zi, timp de o luna. Astfel, CEREREA ROMANIEI A CRESCUT DE LA 300.000  MASTI LA 300.000.000 (300 milioane masti !!!)
Mai adaugati cateva miliarde de masti (neprevizionate furnizorilor acum cateva luni) pt celalalte tari din lume.
Stiti cum functioneaza economia??? Cerere si oferta!
Producatorii sunt dati peste cap, le cresc IMENS comenzile. Neprevizionat! Astfel, evident, le cresc costurile de productie: cu masinile de productie, cu materialele, cu mana de lucru, cu materia prima, cu ambalajele, cu transporturile (in loc de 1 tir cu materie prima pe saptamana acum poate au nevoie de 100 tiruri). Subfurnizorii lor sunt in aceeasi situatie, evident si ei isi vor creste pretul de vanzare ca sa-si acopere costurile crescute. Si asa mai departe in tot lantul logistic.
Daca totusi producatorii vor reusi sa aiba suficienta marfa, clientul final (de ex. Romania) mai intampina o problema: care sare cu banu’ mai mare, are prioritate! Avioanele cu astfel de marfa sunt „deturnate” in aer catre o alta tara decat cea care a dat comanda initiala. Unele platesc doar avansul, vine alta mai smechera cu banii jos, dublu sau chiar triplu, iar avionul se „suceste” si ajunge la ei. Am citit asta aici, sunt sigura ca sunt foarte multe astfel de cazuri: link TheGuardian
Frate, frate... dar masca-i pe bani!

Toata aceasta lupta  mai mult sau mai putin vazuta implica foarte mari costuri. Este evident ca pretul unei masti, in conditiile de azi, nu mai poate fi cel de acum 2 luni. Este absurd sa crezi asta si sa astepti ca pretul sa scada cat timp suntem in pandemie.

Iar celor care spun ca „oricum nu te protejeaza” le spun ca DA. Nu TE protejeaza, insa ii protejezi tu pe ALTII. Eu una ma simt mai in siguranta cand merg la magazin si ii vad si pe ceilalti clienti cu masca si manusi. Si sincer, ma feresc sa intru pe un culoar daca vad pe cineva fara masca acolo.
Poate sunt absurda, insa asa imi dicteaza subconstientul. :)

Chiar daca suntem asimptomatici sau chiar suntem convinsi ca nu avem nimic, hai sa ne gandim si la cei din jurul nostru, poate mai sensibili, poate mai predispusi la o complicatie si ar fi bine, daca suntem nevoiti sa iesim din casa, sa ii protejam pe cei din jurul nostru.

Multumesc.

0 comments:

Post a Comment