Pagini

Mă îndoiesc, deci gândesc. Gândesc, deci exist.

Wednesday, November 30, 2011

Un fleac... v-ati plafonat!

Imi place mult de tot razboiul "De ce iubesc Romania?" vs. "De ce dracu' sa iubesc Romania?" Pe facebook toti si-au pus tricolorul la loc de cinste (inca 2 zile) si paginile bubuie de postari cu declaratii romantice la adresa tarii. In coltul din dreapta: unii indragostiti lulea (in special cei plecati); in coltul din stanga: noi, astia cu picioarele mai pe pamant. Pe pamant romanesc, zic. Ce usor e sa vorbesti cu patima si foc despre dragostea pentru Romania de la sute de km departare! Cat de usor e sa vorbesti. Punct.
Romanu' in vorbe e erou.

Ati uitat cum era aici? Ati uitat ca nu vi se deschide nicio usa fara "o atentie"? Ati uitat cat de repede vi se risipea salariul (daca aveati) aici? Ati uitat ca degeaba visati la un job bun daca n-aveati pe nimeni "sa va puna o vorba buna"? Veniti aici sa va loviti de realitate! Ati uitat ca trebuia sa va imprumutati sa aveti ce pune pe masa de sarbatori, ca doar asa e traditia? Iar noi tinem la traditii, cum sa nu tinem!.... Ati uitat manelaria de care va loveatzi la orice colt de strada? Sa va uitati maine la TV, ca se dau sarmale si mici. Poate aveti vreun flashback! Ati uitat inghesuiala din marile magazine si DISPRETUL cu care esti tratat atunci cand ar trebui sa fii cea mai importanta persoana din acea incapare? Ati uitat ca aici muncesti PENTRU SEF si nu pentru client? Si mai ales, ati uitat ca, acolo unde sunteti acum, la inceput trebuia sa lucrati INZECIT mai mult decat cei de acolo, DOAR CA SA FITI TRATATI CA FIIND EGALI? Si nu care cumva sa slabiti vreun pic ritmul, ca va ia sefu' in sedinta. Cei care au lucrat MACAR o luna "afara" stiu exact despre ce vorbesc.
Parca era un pic mai greu pe aici, nu? Dar e bine ca va e dor de patrie!

Nu mi-e rusine nici cu "indragostitii" euforici (si periodici) care inca sunt pe aici. Cica sa ceri servicii de calitate! Daa... conceptul de "a fi servit" la noi s-a plafonat la "a ma baga in seama". Ne bucuram nespus daca vanzatoarea de la supermarket ne ZAMBESTE politicos si avem grija sa le spunem tuturor cunoscutilor: mergeti la magazinul X, e o doamna asaaaa dragutza acolo.
Nu mai avem pic de speranta ca vom fi tratati asa cum TREBUIE. Asa cum meritam! Asa ca ne-am, scuze, V-ATI plafonat la ce primiti. Si gata. Traiti de pe o zi pe alta si asteptati ... scuze, habar n-am ce asteptati, ca doar nu faceti nimic concret pentru tara voastra. O iubiti de sarbatori si de 1 Decembrie. Da! Asta sigur e suficient! Chiar imi spunea cineva cu care am "socializat" pe facebook "pai ce naiba sa faca romanii daca ei sunt mai preocupati de capra vecinului decat de capra lor?"
Vecinu' e plafonul dupa care romanu' isi traieste viata. Nu conteaza principiile, nu conteaza ce vrei cu adevarat de la viata, ce MERITI de fapt de la viata, conteaza doar cum te vad ceilalti. Si asta este MARE pacat... Va mandriti daca ati avut o viata grea, dar v-ati descurcat cumva... desi traiti in/sub normalitate. Spuneti ca "v-ati depasit conditia".

Eu consider ca inca nu mi-am atins conditia. Si sunt sigura ca o voi si depasi.

20 comments:

  1. Bravo Catalina! Ca si zilele trecute, esti la inaltime. Spui lucrurilor pe nume. Iti doresc din tot sufletul sa te realizezi in afara tarii. Pentru ca meriti mai mult decat iti poate oferi Romania la acest moment. Felicitari pentru diagnosticul pus romanilor, si eu cred ca este corect.

    ReplyDelete
  2. Cu totii meritam MULT mai mult decat Romania ne poate oferi.
    Pacat ca unii se declara multumiti cu ce primesc...

    ReplyDelete
  3. Totusi... "Cine" este Romania ?

    ReplyDelete
  4. ...as vrea sa-ti pot raspunde la fel de scurt precum ti-ai formulat tu intrebarea, dar imi este imposibil.
    As avea multe de spus, dar parca nimic concret. Cu permisiunea ta voi face o postare zilele astea cu acest titlu. :) Simt nevoia sa palavragesc mult si voi incerca sa fiu cat de cat la obiect... nu stiu daca voi si reusi :)
    Un raspuns simplu la intrebarea ta, nu cred ca exista... Chiar daca ai folosit numai 4 cuvinte, ma simt de parca mi-ai pus cea mai filosofica intrebare din lume.
    Se ascund multe in spatele acestei intrebari si as vrea sa-ti pot da un raspuns evident, dar nu pot.
    Va urma o postare zilele astea! :)

    ReplyDelete
  5. Astept... Si dupa ce vei raspunde la intrebare, analizeaza inca o data, daca Romania (oricine e "ea" ) merita sa fie iubita sau detestata. ;)

    ReplyDelete
  6. Catalina, ai uitat de fasolea cu ciolan data moca prin piete, sa vezi acolo patriotism!! Eu am renuntat sa ma mai lamentez, am renuntat sa mai fiu frustrat...am parasit pt totdeauna ligheanul ala de tara si sper sa uit cat mai repede ca m-am nascut si am crescut acolo. Pleaca cat mai rapid si traieste in continuare cu picioarele pe pamant...pe alte pamanturi. Multa bafta!

    ReplyDelete
  7. La multi ani, Romanie! As vrea sa-ti spun ca eu nu te cert pentru ca nu-mi oferi ce imi doresc, pentru ca sunt constient ca nici eu nu ti-am oferit poate tot ce asteptai de la mine. As vrea sa-ti mai spun ca ma mandresc cu tine oirunde as merge, chiar daca semenii mei, cei mai multi sau doar unii dintre ei, arunca pe tine vina esecului lor de a nu fi in stare sa faca din numele "roman" unul iubit, respectat si apreciat in lume.

    As vrea sa-ti mai spun ca oriunde viata imi poarta pasii, imi lipsesc bunicii mei, parintii, sora, muntii tai, apele si padurile tale, satele si orasele si tot ceea ce tu mi-ai daruit la nastere atat mie cat si semenilor mei, atatea si atatea lucruri de care uitam in visul nostru catre o viata in "Vest".

    Stiu si mi-e rusine ca nu am puterea necesara sa fac din bogatiile tale belsug pentru toti romanii, stiu si mi-e rusine ca nu le pot deschide ochii celorlalti pentru a vedea cu cate lucruri frumoase ne-ai binecuvantat. Romanie, stau plecat in fata ta si recunosc ca nu m-am ridicat la intaltimea asteptarilor tale si stiu ca multi frati de-ai mei gandesc la fel acum, de ziua ta. Tu ne-ai dat cer si pamant, iar noi ne cautam norocul pe meleaguri straine, slujind amarnic bunastarea altora, tu ne-ai dat sare si grau sa facem paine din el, iar noi batem la usile Europei pentru o bucata de paine, tu ne-ai dat aur, iar noi suntem datornici si slugi la straini.

    Nu e vina ta, Romanie, tu ai facut ce-ai putut pentru noi, iar noi mai nimic pentru tine. Trebuie sa-ti destainui ca ma simt rusinat de faptul ca fac parte din acelasi popor cu Stefan cel Mare, Vlad Tepes, Deecebal, Burebista sau Cuza, ma simt rusinat pentru ca eu, vrand-nevrand, sunt dintr-o generatie care pur si simplu nu te vrea, te-am alungat din vietile noastre si eu unul nu inteleg de ce. Esti frumoasa, Romanie, dar pare c-ai imbatranit, sub povara tristetii ca fii tai te uita pe zi ce trece tot mai mult. Tu ramai in urma fiilor si fiicelor plecati pe meleaguri straine si ii plangi, pentru ca-i iubesti, pentru ca i-ai plamadit din pamantul tau stropit cu sangele stramosilor si ars de focurile cotropitorilor. I-ai fi vrut langa tine pe toti cei plecati, ca bratele tale ii pot cuprinde pe toti, insa ei nu vor sa mai vina.

    Tu continui sa-ti canti legendele, Romanie, povestile si eroii, desi tot mai putini le mai aud, tu continui sa soptesti prin susur de izvoare ca suntem neam vechi si nobil, insa cei de azi nu-ti mai inteleg vorba. Tu continui sa-ti inveti poporul limba mosilor lor, insa cei tineri nu mai au urechi s-o asculte.

    Si vor veni ani multi si va trece vreme multa peste tine, Romania si poate, intr-o zi, vei renaste si iti vei deschide aripile obosite pentru a te ridica tot mai sus. Eu iti doresc sa ne iubesti la fel de mult in continuare, desi noi te uitam mai mereu, iti doresc sa ne inveti ca bunatatea ta nu are seaman in lume, iar noi sa intelegem.

    La multi ani, Romania mea!

    ReplyDelete
  8. ultimele doua comentarii pe care le-am primit sunt intr-o antiteza extraordinara.
    Numai mie mi se pare ciudat ca un lucru (dragostea pt Romania) poate fi interpretat ATAT DE DIFERIT???

    Alex, te felicit pt puterea ta de a pleca pt totdeauna si sunt sigura ca iti este mult mai bine acolo unde esti.

    Anonim, te felicit pentru dragostea ta,insa sunt curioasa daca simti la fel si in restul anului...

    ReplyDelete
  9. Ce am avut de spus am spus mai sus. Eu asa simt si sunt sigur ca asa simt toti cei care au plecat si ca asa vor simti toti cei care vor sa plece...indiferent daca vrem sa recunoastem sau nu.

    ReplyDelete
  10. Am fost plecata si imi pare rau sa recunosc ca nu am simtit nicio mandrie/rusine ca fac parte din acelasi popor cu Stefan cel Mare, Vlad Tepes, Decebal, Burebista sau Cuza.
    Tocmai pentru ca Romania LOR nu mai are nicio legatura cu Romania anului 2011. Si ar trebui sa incetam sa traim cu mandria "eroilor" trecuti si sa ne gasim noi eroii nostri... un pic mai, contemporani daca se poate...
    M-am simtit foarte rusinata ca sunt din acelasi popor cu tziganii care ne fac de ras oriunde se duc, m-am simtit rusinata ca sunt din acelasi popor cu HOTII care ne conduc (vorba vine "conduc") tara.

    De cine sa fiu mandra la 2 Decembrie 2011? De Nadia Comaneci care e in SUA, sau de Bute care e in Canada?

    ReplyDelete
  11. Cata i-mi pare rau dar tin sa te contrazic.
    Nu ROMANIA este cea care i-ti ofera sau i-ti ia ceva anume, nu ROMANIA este cea care genereaza muritori de foame, nu ROMANIA este vinovata pentru cei care au plecat afara, nu ROMANIA este vinovata pentru toate nenorocirile, ci BOI care o conduc si mai ales acei BOI pe care multi dintre cei care acum plang de foame i-au votat pentru o bere si 3 mici, sau pentru o punga de faina si o sticla de ulei, sau pentru o caciula si un fular cu PDL.
    Pintre cei enumerati mai sus aduc aminte pe mineri care acuma plang de foame.
    BOII care conduc ROMANIA si BOII care i-au votat sunt vinovati pentru tot si nu ROMANIA, asa ca nu va mai luati de EA.
    EU IUBESC ROMANIA MAI MULT DE CAT ORICE PE LUMEA ASTA SI URASC PE TOTI BOII CARE O CONDUC.

    ReplyDelete
  12. Nu ma contrazici cu nimic, Florin :)
    Si eu urasc BOII care conduc tara si care au adus-o in starea in care e... ca doar n-am condus-o eu!
    Ai dreptate cand spui ca cei care i-au votat acum se tavalesc in chinuri, si ghici ce, MA BUCUR MAXIM! Cand ii aud cum se lamenteaza si ce rau le pare ca l-au votat pe Base... nah fratzilor, spalati-va cu ei pe cap!

    Nu am spus niciodata ca URASC Romania...
    dar nici nu o pot iubi in starea in care a ajuns....

    ReplyDelete
  13. E vina oamenilor ca Romania a ajuns asa cum a ajuns, prin urmare e si vina ta...si acum ce vrei sa faci, sa nu-ti recunosti vina si sa pleci? E vina celor care au primit galeti de plastic si e vina profesorilor care l-au votat pe Base orbiti de promisiunea ca le mareste salariile cu 25% :)) ( si le-a dat-o la mu*e pe urma), e vina ta ca ai dat spaga pentru viza, e vina mea ca am dat spaga sa ma angajez intr-un loc mai bun, e vina noastra ca nu zicem nimic, ca nu iesim in strada, ca inghitim toate porcariile sau ca am plecat/vrem sa plecam afara...

    mararu'

    ReplyDelete
  14. 1.Domnule Anonim, o intrebare - Patriotismul tine de foame?
    2."visul nostru catre o viata in "Vest"?? Omule, crede-ma, nu e VIS. Un vis a fost perioada petrecuta in romania...un vis urat si ma felicit ca m-am trezit la timp.
    Ce sa zic, iti doresc mult noroc printre munti, campii,ape curgatoare, Decebal si Burebista...eu prefer sa duc o viata decenta printre alti munti si alte campii.

    ReplyDelete
  15. Pentru mararu'
    1. parintii mei (profesori) nu au crezut nici macar o clipa in prostia aia de crestere, asadar nu toti profesorii l-au votat.
    2. Nu am dat spaga pt viza... insa da, am dat bani prin spitale! Ce era sa fac ca doar nu ma baga nimeni in seama.
    3. E vina mea ca M-AM INTORS in tara, crezand ca pot schimba ceva cu o noua mentalitate. E vina mea ca am crezut ca poate lumea ma va asculta, ca vor vedea ca am un alt mod (nou si mai bun) de gandire... dar m-am lovit din nou de usi trantite. E vina mea ca am crezut ca daca fac o facultate lumea se va bate pt mine. E vina mea ca nu m-am simtit niciodata implinita dpdv profesional in Romania
    E vina mea ca m-am intors sperand ca pot face o schimbare in bine pt oricine ma va asculta.
    Dar nu m-a ascultat nimeni..

    ReplyDelete
  16. Pai ce sa zic atunci..."drum bun, cale batuta!"

    ReplyDelete
  17. Dragii mei...sunteti/suntem prea putini care sunt de acord cu faptul ca mentalitatea majoritatii romanilor este una gresita ... complet gresita. Pentru ca multi nu vad, dar cred ca sunt si mai multi cei care nu vor sa vada. Iar printre putinii care vad sunt si mai putini cei care si fac ceva sa incerce sa faca o schimbare si sa nu mai spun ca o cantitate infima si reuseste sa schimbe ceva ... dar acea schimbare nu e decat in casa lor? locul lor de munca?mai mult nu cred...
    Nu v-ati intrebat niciodata daca romanii VOR o schimbare in viata lor? Daca am o functie sus pusa, de ce sa renunt la spaga cand imi aduce atatia bani si salariul nu mai conteaza? Si ce daca un medic proaspat absolvent are un salariu de 800-900 de lei cand spagile sau "atentiile" pentru el ajung la aceasta suma zilnic? Si asta ca sa-si respecte juramantul lui Hipocrate ( haha, ce ma face sa rad chestia asta - ironic vorbind) sau ca sa-si faca datoria de medic.
    Am impresia sau de fapt sunt cam sigur ca proverbul "buturuga mica, rastoarna carul mare" nu se poate aplica in Romania pentru o schimbare in bine si ca oamenii mici ca tine, ca mine pot sa faca nimic, indiferent de cat de profunda este dorinta...
    Nu sunt pro Base sau pro conducere in Romania, dar va pun o simpla intrebare: cand s`au facut cele mai multe privatizari din Romania, sub a carui conducere? Ai privatizat totul si vrei o crestere economica? Statului nu`i mai revin aceeasi bani ca in anii trecuti din cauza aceasta si voi va asteptati la salarii/pensii/alocatii mai mari? Plus de asta, asa numitul "granarul europei" ce face acum? Importa din tari precum Grecia care fac agricultura pe nisip, iar Romania cu unul dintre cele mai bune pamanturi pentru culturi creste buruieni? Lista cu exemple de genul poate continua pana maine, deoarece totul in Romania se face de ochii lumii implicit pentru impresionarea UE ca sa ne mai arunce cate un os gen imprumuturi care la un moment dat vor trebui rambursate ...

    Vin vremuri grele si nu numai in Romania (unde oricum nu ma astept la o imbunatatire a situatiei pentru cel putin urmatorii 20-30 de ani) asa ca va recomand sa plecati cum am facut si eu si nu`mi pare deloc rau.
    intrebare: cat de mandri sunteti (cei care sunt patrioti infocati :) ) mandri de faptul ca sunteti romani si ca traiti in Romania la sfarsitul lunii cand strangeti cureaua si portofelul pana la urmatorul salariu sau pana vin bonurile de masa?
    Este trist, dar adevarat. Romania este intr`adevar o tara cu potential si cam atat.
    De ce sa stau in Romania si sa lucrez 40h/sapt cum lucrez si aici si sa calculez fiecare banut si fiecare cheltuiala pentru ca la sfarsitul lunii sa am bani de paine? DE CE sa fac asta cand in "VEST" lucrez la fel, dar sunt platit mai bine, dar cel mai mult sunt respectat de cei din jur si eu, cat si munca mea. Unii din voi nu au cum sa inteleaga pt ca nu au iesit din tara, iar cei care au fost plecat, stiu foarte bine la ce ma refer.
    Traim intr`o lume materialista, da, insa faptul ca`mi doresc o viata mai buna si pentru ca muncesc ca s`o am, nu cred ca ma face mai materialist decat altii ci pur si simplu cineva care`si doreste mai mult pentru sine...e ceva rau in asta? si nu uitati: adevarata frumusete vine din interior. Reflectati mai mult la chestia asta, se aplica cam pt orice si oricine (parerea mea).

    Jantuan Eugeniu

    ReplyDelete
  18. Multumesc de parere din nou, Eugen! :) Ma bucur nespus pentru tine si te cunosc intr-o masura suficienta sa stiu prin ce ai trecut si ce viata ai avut pana sa ajungi unde esti.
    Ma bucur ca n-ai stat numai sa-ti plangi de mila aici, sa te ...plafonezi... ci ai facut pasul spre o viata mai buna.
    Da, unii spun ca suntem materialisti ca ne ducem numai dupa bani. Asa ceva!?... Dupa ei singurul lucru care ne trebuie pt a supravietui ar fi aerul!
    Cum ne permitem sa ne dorim sa castigam un BAN CINSTIT cu care sa le putem lua copiilor nostri acea jucarie/ciocolata pe care si-o doresc.

    Daca faptul ca vreau o viata MAI BUNA, nu una in care sa-mi refuz o mica placere din cand in cand, doar pt ca... "n-am bani", atunci da, poti sa-mi spui ca sunt materialista.
    Ma doare fix in cot.
    Banii n-aduc fericirea?! Poate nu doar ei... dar cu siguranta, CU SIGURANTA banii ajuta la mentinerea fericirii....
    Va salut, cu respect, "materialistii" mei...

    ReplyDelete
  19. Vreau sa aduc aminte celor care au uitat ca MAREA privatizare a avut loc intre anii 1996 si 2000 cand la putere erau tot BOII de acum. Tot in aceea perioada daca vreti sa aflati guvernul de BOI dorea sa inchida toate termocentralele si vroiau sa se axeze pe hidro. Norocul celor zeci poate chiar sute de mii de angajati de la termocentrale se numeste SECETA, care i-a ajutat sa-si pastreze locurile de munca si i-a facut pe BOI sa realizeze ca nu se poate doar cu hidro.
    Eu cred ca sansa acestei tari suntem noi cei care incercam sa facem totusi ceva si nu fugim.
    Tara asta o sa-si revina cand cei din generatia mea o sa ajunga la putere.
    Sper doar ca o sa mai avem o tara pe care sa o ghidam spre BINE pentru ca BOII care sunt din 90 si pana astazi fura, fura, fura si ma intreb cate resurse mai poate sa aiba aceasta tara de mai au acesti BOI ce fura?
    Acum o sa va spun o poveste despre cum am inceput sa castig bani in aceasta tara.
    Cand am inceput sa lucrez in aceasta tara eram in Craiova in anul doi de facultate si castigam cam 300-400lei pe luna. Am inceput deci de jos si am ajuns dupa 2 ani sa am masinile mele, sa am angajati si sa-mi permit sa-mi satisfac toate dorintele. In 2010 m-am inbolnavit si a trebuit sa stau pe margine 6 luni. Vreau sa precizez ca in momentul in care m-am inbolnavit eram in negocieri cu cei de la INTERBRANDS pentru postul de Manager Zonal Vanzari. Asta este! Am pierdut acea oportunitate si dupa 6 luni de convalescenta si de stat acasa cu parintii m-am mutat in Timisoara si am inceput de la zero ca agent de vanzari pe un salariu de 850 lei/luna. Dupa 8 luni am fost angajat ca Manager Zonal de Vanzari de o alta firama care ma plateste sa-mi permit o viata destul de buna.
    In toata aceasta perioada nu am dat nici o spaga ca sa ma angajez si nu am ajuns sus pe pile ci doar pe capacitatile mele.
    Fratilor eu am inceput de jos si am ajuns unde sunt acum fara spaga si ,,pile".
    De la angajatori nu am cerut decat posibilitatea de a ma lasa sa castig bani si niciodata nu am cerut salariu de mii de euro.
    Voi macar a-ti incercat sa munciti in tara voastra sa vedeti daca se pot face bani, sau a-ti ales sa mergeti afara cu diplomele voastre sa stergeti bosorogi la fund pentru 1000 euro/luna sau mai putin.
    Eu am ales sa fac acesti bani in ROMANIA, iar atata timp cat o sa am maini si picioare nu o sa mor de foame in aceasta tara.

    FLORIN

    ReplyDelete
  20. @Florin
    Nu cred ca e cineva in tara/lumea asta care sa gaseasca o placere sau o implinire profesionala din "sters bosorogi la fund".
    Si sunt sigura ca nu asta e job-ul la care visau cand erau mici... Acesti oameni sunt cei care nu au avut parte de educatie la nivel universitar. Ei nu au.. diplomele de care amintesti. Au muncit toata viata, iar atunci cand s-au vazut fara nimic au decis sa faca acest gest disperat. Sunt doar oameni disperati si nu ii judec pentru ceea ce fac. Sunt sigura ca nu e ce si-au dorit, dar este ceea ce trebuie sa faca. Pentru ei si pentru copiii lor!
    Nu stiu daca sa imi cer sau nu scuze ca cer atat de multe, ca VREAU SA PROFESEZ in domeniul pe care mi l-am ales sa studiez: turismul.
    Si in tara asta nimeni din acest domeniu nu ma vrea.
    Am incercat sa fiu chiar si agent de vanzari. M-am descurcat si daca insistam poate ma descurcam mai bine.
    Nu mi-a placut, ce sa fac daca NU MI-A PLACUT?
    Vreau sa fac ceva ce-mi place si in Romania nu-mi ofera nimeni aceasta posibilitate.
    Te felicit ca ti-ai gasit job-ul potrivit, nu stiu daca visai la el cand erai mic, din cate stiu nu ai "diploma" universitara pe acest domeniu, dar te felicit daca tu te simti implinit.

    ReplyDelete