Pagini

Mă îndoiesc, deci gândesc. Gândesc, deci exist.

Monday, November 28, 2011

De ce iubesc Romania?

Consider ca a venit timpul ca blog-ul meu sa fie revitalizat.
Si ce alt moment potrivit pentru aceasta resuscitare daca nu chiar apropierea zilei de 1 Decembrie.
La TV si pe net se duce o companie "De ce iubesc Romania?"
Dupa parerea mea, accentul nu ar trebui sa fie pe "De ce"... ci pe "Iubesc Romania?"
Desigur este perioada (pe principiul crestinismului ce ne loveste de sarbatori) in care toti devenim brusc mandri ca suntem romani. Mai devenim la fel de mandri si cand mai castiga Bute cate vreun meci...si.. cam atat cu mandria.
Dar avem motive sa fim mandri ca suntem romani? In afara de acele cateva zile din an in care ni se urca mandria la cap?
Eu nu sunt mandra ca sunt romanca. Sincer. Da, stiu, "vai, cum sa spui asa ceva".
Uite ca spun.
Tocmai din acest motiv fac ORICE ca sa plec din ea odata pentru totdeauna. Ca o sa-mi fie dor de casa, da! Nu-i nicio indoiala. De asta m-am si intors din SUA, de asta m-am intors si din Grecia si probabil o sa ma mai intorc si din alte locuri.
N-as putea trai fara familie, care din nefericire este in Romania.
Insa consider ca viata mea este irosita daca ma voi stabili in tara asta. Exclud cu inversunare aceasta posibilitate!
In niciun caz, nu dupa cum am vazut cum esti tratat dincolo daca muncesti cinstit.
Nu-mi place campania "De ce iubesc Romania?"... doar pentru ca este ATAT DE FALSA! De ce sa iubesc Romania doar de 1 decembrie? De ce sa ma laud cu tara mea doar de 1 decembrie? De ce nu se tine campania asta in mijlocu' verii?
De ce sa fiu acum mandra pentru niste lucruri pe care le-au facut romanii acum MULTI ani?

Da, am fost si inca suntem un popor de oameni inteligenti. Pacat insa ca toti pleaca. De ce as mai iubi Romania cand e o tara atat de... goala?
Voi toti cei plecati pe afara... iubiti Romania, asa-i?
De ce?!
- Ca v-ati nascut aici? Nu ati fi iubit mai mult tara in care locuiti acum daca v-ati fi nascut acolo? Cu siguranta nu ati fi fost nevoiti sa plecati din ea pentru a duce o viata mai buna.
- Ca aici e familia? Da, va iubiti familia, va e dor de ea, dar asta nu va face sa iubiti TARA! Ci va face sa va intoarceti IN VIZITA. Si-apoi veti pleca din nou, veti spune din nou "La revedere mama, la revedere tata!" si va veti duce spre o viata mai buna.
- Pentru traditie si frumusetile patriei? ... ce bine ar fi daca am avea si drumuri sa ajungem la ele, ce bine ar fi daca am primi si noi SERVICII de calitate!
Cu siguranta ati auzit expresia "frumoasa tara, pacat ca-i populata!". Stiu ca pare deja a cliseu, dar e cat se poate de adevarat.
Am auzit cum ca s-a inregistrat o cerere foarte mare pentru steagul Romaniei. wow. Asta DA. Hai sa punem steagu pe geam acum si sa-l dam jos pe 2 decembrie.
In SUA 90% din case au steagul la intrare. Si e acolo prezent de la 1 ianuarie pana pe 31 decembrie.
Uitati-va in jurul vostru, romanilor! O duceti bine? Sunteti fericiti? Aveti tot ce v-ati dorit? Sunteti mandri de tara voastra?
Suntem atat de mandri de tara noastra incat toti incercam sa plecam care cum apucam. Devenim sclavi pe cateva sute de euro doar ca sa ne ducem viata de pe o zi pe alta.
CU CE MA INCALZESTE pe mine faptul ca Aurel Vlaicu a fost roman? Cu ce ma incalzeste pe mine faptul ca Nadia Comaneci este romanca? Sau ca Bute e campion?
Imi platesc ei ratele? Imi cumpara ei lemne pentru foc? Se bate vreun "mare roman" ca noi sa o ducem mai bine?
De ce sa fiu mandra ca sunt romanca daca afara toti ma batjocoresc si nimeni nu are nicio reactie? O sa ajungem sa facem precum o prietena de-a mea care in metrou la Roma, atunci cand au intrat si niste tzigani "de-ai nostri", a inceput sa vorbeasca cu prietenu-su in engleza, desi amandoi erau romani.
Ok, oi fi eu mai pesimista... dar voi DE CE IUBITI ROMANIA doar de 1 decembrie?

Iubesc Romania? Nu... cu siguranta, nu...

17 comments:

  1. Esti grozava! Mai ca mi-ai suflat articolul pentru 1 decembrie. :)
    Oricum nu am suficiente cuvinte cat sa te aprob. Sunt perfect de acord cu ceea ce scrii!

    ReplyDelete
  2. Multumesc Oana... si scuze ca ti-am luat painea de la gura :)

    ReplyDelete
  3. Am citit de 2 ori. Si am simtit asa un fior..brrr. Inca mi-e frig.
    Bravo, Cata!

    AndreF

    ReplyDelete
  4. Pt Oana: poti sa scrii articolul de 1 decembrie si sa spui ca ai citat-o pe Cata :)
    oh....si eu care vroiam sa devin anonim ... acuma am vazut ca ti-ai instalat "gadget" sau cum s`o numi pt "tracing" .... ok, o sa ma semnez la final :))
    ...mi-am petrecut jumatate din viata in Romania si abia am asteptat sa plec de acolo, chiar daca in primii ani am dus o viata mai buna decat in tara din care vin eu.
    Dar lasandu-mi trecutul si axandu-ma pe prezent ...am ajuns in Anglia...sincer va spun ca n`as mai pleca din tara asta sau mai bine zis nu m`as intoarce in Romania, asta`i FOARTE sigur (doar intr`un sicriu :)) )
    In afara faptului ca o duc bine englezii si cu salariul minim chiar te poti descurca (n`o sa va spun cat castig, oricum e putin comparativ cu cetatenii Angliei, dar comparativ cu Romania castig cam cat un ... inginer? oricum stiti cum sunt platiti cei ce`si pierd cativa ani prin facultati si au doar un titlu nu si aprecierea financiara...
    Lasand la o parte banii, o sa ma axez mai mult pe oameni; asa ca daca va ganditi sa vizitati Anglia, va spun de pe acuma sa va luati toata politetea si toti cei 7 ani (si mai mult daca se poate) de acasa. Pur si simplu m`au uimit prin politetea si buna crestere/purtare pe care o au fata de semenii lor. Pana sa ajung aici nu am fost intrebat de unde sunt (doar nu am eu accentul lor si poate oricine sa-si dea seama ca nu`s englez) si oamenii pur si simplu s`au purtat exemplar, raspunzandu`mi la intrebarile poate stupide si chiar repetandu`mi de mai multe ori :). O sa dau un exemplu pe care l`am trait intr`o autogara, caz care sunt sigur ca nu se poate intampla in Romania si anume: eram intr`o autogara cu bagajele dupa mine si mergeam spre peronul care ma interesa. In fata mea (bine nu chiar in fata, dar mergeam mai mult uitandu-ma in stanga-dreapta si nu prea in fata), deci in fata mea statea o batrana de vreo 65 de ani. Am dat s`o ocolesc, pentru ca ea statea si eu mergeam inspre ea, dar intre timp m-a observat, s-a intors la mine si mi`a zis: "excuse me, sir" (ca si cand ar fi stat in calea mea si nu m-ar fi lasat sa trec, cu toate ca mai era loc sa treaca cel putin 5 oameni in linie pe langa ea). In acel moment am ramas tablou :), sincer...adica cine face asa ceva in Romania? Si mai ales o batrana la varsta ei?
    Asta a fost doar un exemplu, adica printre primele traite aici, prima mea zi ... credeti-ma sau nu dar in fiecare zi trec prin mici intamplari de genul si mereu (inclusiv eu) folosim cuvantul "sorry" sau "excuse me". Nu vreau sa par ca fiind crescut in jungla si ca ma minuneaza chestiile de genu`, chiar imi plac si mi se par firesti; insa traind in frumoasa tara Romania, toate aceste lucruri par a fi tabu pentru cetateni, adica daca stau sa ma gandesc mai bine cine se poarta frumos cu tine? vanzatorii din supermarketuri pt ca vor sa-si vanda marfa? sau persoanele care pur si simplu au ceva de castigat de pe urma ta? am dreptate? poate ma insel (cu toate ca nu cred :P )
    Cata, ai vorbit de Romania, eu am vorbit de Anglia...ar mai fi cate ceva de zis, dar las si pe alta data :)
    PS: plecati cat sunteti tineri ... parintii mei au lasat tara lor dupa ce au trait cam 50 de ani in ea...


    Jantuan Eugeniu

    ReplyDelete
  5. Ma bucur mult pt tine, Eugen! Si stiu exact cum te simti, e greu de transmis prin niste cuvinte scrise pe un blog.
    Multi nu-si pot imagina la ce ne referim cand spunem "civilizatie" si "lume buna" in adevaratul sens al cuvantului. E greu sa crezi daca nu vezi cu ochii tai.
    Nu poti decat sa uiti de cocina din care pleci si sa devi ACOLO omul care vrei sa devi... E si imposibil sa nu fii in rand cu ei, cand ii vezi cum iti zambesc (chiar si pe strada, necunoscutii!) si cum esti tratat.
    Nu numai de catre angajatorul tau, care CU SIGURANTA nu te trateaza ca un sclav, dar si de toti ceilalti care te inconjoara.
    Multumesc de feedback Eugen :) si ma bucur mult pentru tine! Stai acolo, ca stai bine! :)
    Te pup... ai grija de tine!

    ReplyDelete
  6. Cata, te inteleg, dar pe de o parte as vrea sa te contrazic. Si eu am multe motive sa urasc tara asta. Am fost si eu afara si am vazut cum e. Din unele puncte de vedere mi-a placut mai mult afara decat in Ro, dar tot timpul noi o sa fim tratati ca niste straini oriunde am merge sa lucram. Eu am si motive sa fiu mandra de Romania. Sunt o gramada de oameni de calitate care fac diferenta, atat persoane de langa mine, sau oameni simpli, cat si persoane publice care au contribuit cu ceva la a face o lume mai buna (inventatori, sportivi, scriitori, etc.). Sunt mandra si de o parte din istoria noastra (dacii in special) si de geografia Romaniei si de traditii si multe alte lucruri mai mult sau mai putin marunte care se gasesc doar aici (RObotzi, ar fi alt exemplu :P). Si daca tot se plange toata lumea cat de rau e in Romania, eu cred ca de noi depinde sa facem ceva aici ca sa o schimbam, in loc sa mergem sa culegem capsuni sau sa avem grija de batrani prin Spania sau Italia. Chiar ai ce sa faci aici pt tara asta si nu doar recompensele materiale si nivelul de trai conteaza. Bine, asta nu inseamna ca exclud posibilitatea de a lucra undeva afara. Doar ca am motive si sa imi iubesc tara si sa incerc sa o ajut, nu doar sa ma plang de ea.

    Oana Baghina

    ReplyDelete
  7. Buna Oana. Multumesc de feedback :)
    Nu am nicio problema cu persoanele care "sufera" de mandrie pentru tara asta, as avea ceva cu cei care sunt MANDRI ca sunt romani doar in anumite zile ale anului (de 1 decembrie de ex).
    Da, nimeni nu contesta trecutul istoric mai mult sau mai putin agitat al romanilor, si am scris si eu ca suntem un neam cu ceva oameni f rasariti. Pacat ca mai toti isi "varsa" IQ-ul sau priceperea prin alte parti.
    Crede-ma, sunt pe principiul "be the change you want to see", tocmai de aceea cand m-am intors din SUA zambeam la toata lumea, incercam sa fiu cat mai dragutza (chiar si cu necunoscutii), dar m-am oprit dupa ce mi-am atras niste priviri suspecte.
    La noi e vorba de mentalitate, ca tocmai imi spunea cineva ieri, "iubesc romania dar urasc mentalitatea romanilor"
    M-am cam saturat sa ma lupt singura cu morile de vant. M-am saturat sa incerc sa fac ceva bine, sa schimb ceva (chiar si intr-un grup mai restrans) si sa fiu luata peste picior.
    Macar "dincolo" daca e sa ma adaptez, ma adaptez la ceva ce chiar cred ca e BINE. Si din pacate in Romania nu prea vad nimic "bine" la care sa ma adaptez...
    Ok. Respect parerea ta si sper sa reusesti sa o ajuti.
    Eu ma las pagubasa... nu merita efortul.

    P.S. nu-mi plac RObotzii.. :))

    ReplyDelete
  8. Combativa, cum te stiu. Exigenta, cum te stiu. Realista, cum te stiu. Tara pierde daca te pierde. Si te va pierde. Si nu numai pe tine. Din pacate. Si pacat ca cei ca tine nu au doua vieti: una sa ca sa lupte sa faca o Rou pe care sa o iubim si o a doua pentru a se bucura de ea. MARE PACAT!
    Doru Boian

    ReplyDelete
  9. ...multumesc pentru aceste cuvinte frumoase d-le Doru!

    ReplyDelete
  10. Inca o zi in Anglia ... inca o zi in care pur si simplu ma simt de parca as fi luat o doza de ceva drog ... Sincer va spun: n`o sa fie in Ro asa ceva nici in 100 de ani si anume: politete, cum ziceai si tu Cata (zambete)...si un zambet face mult si mai ales cand vine din inima. Oameni straini care te trateaza (eu fiind angajat aici) mai bine decat vanzatorii nostri care vor sa-ti vanda nush ce marfa :) Toate si toti de aici parca te fac sa devii (daca nu esti :P) un om mai bun, mai politicos; parca te transforma, te schimba si te "imblanzesc", de parca ai fi locuit intr`o jungla.
    Mentalitatea nu poate fi schimbata, cel putin nu acum ... vrem sa fim "in rand cu lumea" cum s-ar zice, dar din pacate nu avem dorinta sa ne schimbam ca sa fim in rand cu ea. Poate copiii nostri/vostri (al celor care vor ramane in Ro) o sa prinda o Ro mai "civilizata", influentata de tineretul de astazi...oh....dar...ma uitam zilele trecute la "tineretul" din Ro (pitipoancele si cocalarii) care sunt din belsug, incep sa ma indoiesc de cele spuse mai sus...
    Suntem (ca romani) vazuti prost prin toata lumea? DA, suntem; dar sunt convins ca eu personal o sa schimb parerea strainilor cu care o sa intru in contact ! (am facuto si in Grecia) nu ca as fi eu cine stie ce "zmeu" sau "zeu" :) oricum... "nu exista padure fara uscaturi"
    va salut si deocamdata nu mi-e dor de casa :D

    Jantuan Eugeniu

    ReplyDelete
  11. "...va salut si deocamdata nu mi-e dor de casa"
    :)))))))) m-ai spart :))
    Bravo... ma bucur enorm pt tine!!! Make me proud! :)

    ReplyDelete
  12. oh....am fost sapt trecuta la posta si au fost cativa oameni in fata mea....mi-a ajuns randul si tipa de la ghiseu mi`a zis: "thank you for waiting, sir"
    PS: I <3 England :P
    J.E.

    ReplyDelete
  13. Ce ma enerveaza oamenii care merg si ei un an "afara" si gata...vin cu afirmatii ca acolo e mult mai frumos decat in Romania. Fratilor, sunteti orbiti doar ca e ceva nou si diferit, asta nu inseamna ca e mai bine decat aici...e ca si cum a fost primul an de facultate aici in Romania...Ai venit in oras nou, lume noua...parca si vad.." vai ce oras frumos si ce lume buna e aici!"
    Afara o sa fii mereu un strain, fara radacini...toti banii din lume si toata pseudo-politetea de-acolo nu inseamna nimic atunci cand intri in Valea Plangerii si te loveste dorul de limba ta in care "poti rade singur" cum zice Tudor Gheorghe, de nebunia de la mare si altele. Ziceti-mi voi unde mai gasiti hore de Paste in inima satului, unde mai gasesti colinde si Plugusor ca la noi, unde mai gasesti nopti de inviere ca la noi, unde mai gasesti sate pitoresti ca la noi, palinca noastra, vinul nostru, pomana porcului, sarmalele si racii de la bunica...unde? Dincolo?! Daca negati ca nu va trebuie toate astea atunci strainii au dreptate: sunteti doar niste egoisti care pentru bani (pt o viata mai buna cum ziceti voi ca si scuza) sunteti niste nomazi fara radacini, fara scrupule si fara inima.
    Traiasca Romania si multumesc pentru ca m-ai facut om si m-ai invatat sa lupt si sa nu primesc totul de-a gata de la parinti cum primesc asa-zisii "dincolo e viata mai buna"!

    Semnat Unu' care scrie

    ReplyDelete
  14. Dragul meu, se vede ca nu prea ai iesit din tara. Stai linistit, nu te scoate nimeni cu forta din Romania ta minunata. Stai aici ca e nevoie si de voi. Trebuie cineva sa plateasca datoriile Romaniei.
    Nu poate nimeni contesta traditiile romanilor si e intr-adevar o atmosfera de poveste de sarbatori. Dar in restul anului?
    Traim in tara in care sistemul educational, cel de sanatate si justitia sunt mai jos decat "la pamant". Lumea lucreaza doar sa-si plateasca ratele si nu au nicio speranta de un viitor mai bun. Suntem, pardon, SUNTETI plafonati si va declarati multumiti daca va permiteti sa va platiti ratele, chiriile si va mai raman bani si de un pachet de tzigari.
    Refuz sa traiesc intr-o tara in care copiii mei (inca nenascuti) vor fi datori statului toata viata. Refuz sa traiesc intr-o tara in care (peste 50 ani daca lucrurile vor continua la fel) tziganii vor fi populatia majoritara.
    Dar da! Hai sa mancam o friptura de porc, cu niste muraturi, sa bem un vin si sa ne dam mandri ca ia uite ce traditii avem.
    Irelevant ca tu nu iti permiti dpdv financiar porcul ala si tot ce mai pui pe masa de Paste/Craciun, dar important e sa aveeeem, sa bagam la matz, ca asa e traditia.
    Si daca tot e cu "traditii", ai fi surprins de cum se pastreaza spiritul sarbatorilor afara in comunitatile de romani. Chiar si in cele mai indepartate locuri.
    Strainii ne spun ca suntem egoisti, nomazi fara radacini, fara scrupule si fara inima?
    Cred ca am vorbit noi cu straini diferiti, caci pe mine m-au intrebat toti de ce cineva sanatos la cap ar vrea sa se-ntoarca in Romania cand are ocazia sa ramana in tara in care multi nici nu pot visa sa ajunga.
    Dar m-am intors! Pentru familie! Pentru parintii aia "care-mi ofera totul de-a gata", de asta tre' sa plec sa lucrez afara sa-i ajut sa-si plateasca ratele.
    Pentru Romania si pt traditiile ei? IN NICIUN CAZ. Ma pot lipsi oricand de ele.
    Si acum, permite-mi sa te citez un pic.
    Ma enerveaza oamenii care toata viata lor au grija sa le spuna tuturor ce viata grea au avut ei, ca ei au invatat singuri sa lupte, ca nu i-a ajutat nimeni... pe scurt, astia care sunt toata viata in "Valea Plangerii".
    Get over it. Daca nu te-a ajutat nimeni, inseamna doar ca esti SINGUR si ca n-a fost nimeni doritor sa te ajute.
    Imi pare rau sa aud asta, dar ok... am priceput de prima oara cand mi-ai spus ce descurcaretz ai fost tu... am priceput si a doua oara... si a treia... dar mai opreste-te!
    Au trecut totusi 4-5 ani... mai lasa-ma!

    ReplyDelete
  15. Ti-am sters ultimul comentariu pentru ca ma "supraevaluez" si nu l-am considerat demn de pagina mea. Iti respect parerea din comentariul precedent, insa nu accept sa fiu insultata la mine pe blog.
    Iar daca spui ca e "singurul meu articol de doamne-ajuta" pe care il citesti, inseamna ca ai citit si altele, asta insemnand ca ma cam... urmaresti... pentru ca eu nu-mi amintesc sa-ti fi SPUS vreodata ca as avea blog. Sau facebook. Apropos, te rog sa nu ma mai urmaresti nici pe acolo. Ok? :)
    As prefera sa incetezi si sa "get over it" odata.
    Multumesc. Pa!

    ReplyDelete
  16. pt "unu` care scrie" ... cetatene, Romania chiar are nevoie de cei ca tine. TU o reprezinti foarte bine (porc de craciun, oua de pasti si miel, mici si bere in restul anului). S-ar putea sa ai o problema ca nu te-a bagat nimeni in seama (sa te ajute cum zici tu) si ca ai realizat TOTUL SINGUR ! O DA ! poti fi mandru de tine, dar chiar te rog sa ramai si sa nu mai iesi din Romania.
    Am ajuns in Anglia si iti spun cat se poate de sincer: SUNT MANDRU SI FERICIT CA AM AJUNS AICI! iar de "visele" de a fi "afara" sa te lasi; nu e Romania centrul Universului sau al Pamantului. Daca ar rade cineva Romania de pe Terra, nu cred ca ar fi o mare pierdere, incetati sa traiti in lumea creata numai de voi precum ca fara Romania nici soarele n`ar rasari :) sincer mi se face sila
    PS: am fost azi in oras si bineinteles ca nu am dat peste nimeni care sa arate cu degetu` ca`s roman (ca sa dau detalii am fost si in institutii precum banca, posta, unde am zis ca`s din Romania) si am fost tratat la fel ca si pana acum: exemplar.
    PSS: o sa ma intorc in Romania cand si acolo o sa fiu tratat cel putin la fel ca aici.

    Jantuan Eugeniu

    ReplyDelete