Pagini

Mă îndoiesc, deci gândesc. Gândesc, deci exist.

Thursday, April 28, 2011

42

Pentru cei care nu stiti, in timpul liber (de care am parte din plin) lucrez part time ca si operator de interviu.
Astazi a fost una din zilele in care am fost la firma pentru cateva ore... si a fost de ajuns sa fiu marcata PE VIATA.
"Racolez" persoane din fata sediului de "pi shentru", ii intreb daca vor sa participe la un sondaj de opinie, si-apoi intram in sediu intrucat chestionarele se fac pe calculator. Unii intreaba ce primesc in schimb... altii se grabesc (incet), iar unii accepta. Subiectul sondajului din ultima perioada a fost reprezentat de bauturile nealcoolice.
La sfarsitul chestionarului sunt intrebarile informative, despre persoana interogata, dar si doua simple intrebari:
1. Care este situatia dvs financiara comparativ cu anul trecut? (mai bine, mai rau, la fel)
2. Credeti ca in anul urmator va fi mai bine sau mai rau dpdv financiar? (mai bine, mai rau, la fel).
Irelevant sa spun ca 99% din raspunsurile la ambele intrebari au fost "mai rau". Problema nu e doar ca romanii traiesc mult mult mai rau. Problema e ca nici n-au incredere si speranta intr-o viata mai buna in viitorul apropiat.
In fine. Revin la intrebarile "informative".
Printre "din cati membri este formata familia dvs; cati copii sunt 18 ani locuiesc in gospodaria dvs" etc.. exista si "Care este venitul net lunar al intregii gospodarii? adica insumarea veniturilor tuturor membrilor familiei dvs".
Astazi un domn, 40 de ani, f prezentabil, a fost destul de binevoitor si a acceptat sa participe la sondaj.
In timpul intrebarilor despre bauturile nealcoolice mi-a spus acolo ca are timp de cate chestionare vreau, ca e somer, avea si cv-ul dupa el, ca e divortat.. ca a ramas cu copilul. Ma rog.
Ajungem in final la intrebarea "care este venitul net lunar al intregii gospodarii".
Vad ca zambeste, insa n-a fost un zambet de fericire. Anticipand faptul ca nu prea ar vrea sa-mi spuna ii spun ca poate sa refuze raspunsul la aceasta intrebare. "Stai linistita d-soara... n-am nimic de ascuns!", mi-a spus.
Asa ca astept raspunsul. Se lasa usor pe spatarul scaunului..."pai avand in vedere ca sunt somer, patru...", nici nu l-am lasat sa termine si m-am pregatit si bifez varianta 401-500.
"...patruzeci si doi" continua domnul. Mi s-a taiat respiratia. Ii spun "adica 420?"... "nu domnisoara... nu 4 milioane.. 42.. de lei".
Nu va puteti inchipui cum m-am simtit cand am bifat varianta "sub 350 lei". Dar oare el cum s-a simtit. Dar oare el cum se simte traind cu 42 (!!!) lei pe luna?
Am citit pe fata si in ochii sai tristete, disperare, dezamagire, lipsa oricarei sperante pentru un trai mai bun.
Imi era rusine, voiam sa intru in pamant. Voiam sa nu fi pus acea intrebare, nu voiam sa-l pun intr-o asemenea ipostaza. M-am simtit vinovata. Nu stiu de ce, dar m-am simtit extrem de vinovata.
Da... 42 lei.
10 euro cum mi-a spus o colega azi cand i-am povestit. Cum sa traiesti.. cu 10 euro venit pe luna?
Dumnezeule... in ce tara traim???
D-le Nicolae, m-ati marcat pe viata. Ma inclin! Sa va dea Dumnezeu sanatatea si puterea de a merge mai departe! Sper din tot sufletul sa reusiti!



Pe 15 mai plec in Grecia.

2 comments:

  1. Cei 42 lei sunt reprezentati de... alocatia copilului.
    Astfel el, personal, nu are niciun venit...

    ReplyDelete