Pagini

Mă îndoiesc, deci gândesc. Gândesc, deci exist.

Thursday, March 24, 2011

Birocratia la noi...

Da... stiu ca nu va fi un post extrem de surprinzator pt voi, ca doar traiti in Romania, dar am zis sa va binedispun cu o intamplare "birocratica".
M-a rugat cumnatica mea sa ii scot foaia matricola de la UVT. Deja va distratzi, nu? :)
Cand am auzit misiunea, mi-am adus aminte instantaneu de momentul de acum 3 ani... cand a trebuit sa`i eliberez, aceleiasi cumnate, intreg dosarul... tot la UVT. Cozi... nervi.. telefoane... hartii... trimiteri... sport pe scari.. drumuri neincoronate cu succes. Aia a fost distractie maxima.
"Ok.." zic cu juma` de gura.. acum doar pentru foaia matricola poate nu trebuie sa umblu asa de mult!
M-am dus cu mult tupeu si incredere in fortele propri la secretariatul facultatii in cauza. Saptamana trecuta, luni. Am ajuns 20 min dupa incheierea programului. Imi spun, "eh.. las k vin maine". Ma uit pe orar, marti nu au program cu publicul (?!)...
Ok.. vin miercuri. Ajung la doamna. Ii spun problema: vreau sa scot foaia matricola a cumnatei mele, a absolvit aici in 2005.
"Nu la mine, domnisoara.. mergi in camera alaturata". Ok, nu era chiar asa de mult de mers.
Merg cu acelasi tupeu debordant la usa alaturata. Bat, zambesc, dau buna ziua.. si`mi spun of-ul. S-a apucat sa o caute in calculator, o multime de intrebari mai mult sau mai putin retorice: "De cand au pus astia parola pe fisieru asta? Dar cum era foaia matricola, o foaie a4 indoita sau mai mare? Sigur a absolvit aici?"
DA, DOAMNA, in 2005!
I-am spus exact facultatea, profilul, specializarea. Naiba sa le ia... "Nu e domnisoara, nu o gasesc".
Dupa vro 40 min a venit o tipa mai sprintena in ale IT-ului si a gasit-o. "A.. aici era!"
Bun... ce-mi trebuie sa o iau si cand sa vin dupa ea? Spre bucuria (surprinderea) mea nu trebuia imputernicire. Decat 20 lei.
Si cica "vino luni dupa ea ca trebuie multe semnaturi... sau mai bine vino miercuri (marti nu lucreaza cu publicul, ati uitat? :) ), ca e mai sigur! Mergi la usa de langa (la care fusesem initial) cu CNP-ul cumnatei tale, o introduce in calculator, apoi mergi jos la casierie platesti 20 lei.. apoi mergi la usa de vis-a-vis de mine cu chitanta si iti iei foaia matricola"... Ok.. nu parea totusi chiar asa de complicat, daca facem abstractie de "miscarea" ce urma sa o fac pe scarile universitatii.
Ok.. merg ieri la universitate.. m-am conformat si am mers la prima usa cu cnp-ul in mana. Baga acolo in calculator. Bun.."la casierie zici ca pe persoane sa o caute". Ok, next stop: casierie cu 20 lei in mana.
"Buletinu domnisoara". Pai n-am. Mi-au spus ca nu e nevoie decat de CNP-ul ei. "Nu domnisoara, mie nu-mi spun altii cum sa-mi fac treaba. Buletinul persoanei pt care platesti, sau macar copie xerox". Imi venea sa zic: doamna dar VA DAU BANI! Ce trebuie un rahat de copie de buletin daca E INTRODUSA IN CALCULATOR!!!! Ea tot o tinea: mie nu-mi spune nimeni cum sa-mi fac treaba!
O sun pe cumnata: scaneaza`ti buletinu si trimite-mi pe mail ca astora le trebuie copie xerox.
Merg azi... direct la casierie cu copia de buletin si cu 20 lei in mana.
In calculator aparea un nume, in buletin altul, normal.. ca doar s-a maritat! Da-i explica-i la doamna casierita.. ca de fapt sa se ia dupa cnp ca ala nu se schimba! Daahh!!! Intr-un final a gasit-o, dupa ce i-am spus ca "pe persoane" .. whatever that means.
Ok.. platesc, in sfarsit, si urc cu chitanta sa iau foaia matricola.
Merg la usa care mi s-a spus. Astept vro 20 min normal. Bat, intru, zambesc, "buna ziua": pentru o foaie matricola, inmanandu-i chitanta.
"Pai unde e?"
"Pai aici mi s-a spus ca trebuie sa vin dupa ea cu chitanta". Telefoane, certuri. Se pare ca eu eram de vina cu ceva.
Dupa alte 10-15 min a venit cineva si a luat-o dintr-un sertar si in sfarsit am intrat in posesia ei. Ba m-au si certat, ca cica: dar ce-i trebuie foaie matricola, n-are una din dosar?
- Pai nu mai stie pe unde e ca a tot facut copii la ea si a pierdut originalu.
- Pai spune-i sa n-o piarda pe asta!
Am inteles, sa traiti...

Cam asta a fost operatiunea de indeplinire a misiunii. O saptamana pentru o amarata de foaie matricola. Oh well.. eu sunt surprinsa ca a durat doar atat.
Trimitere de la o usa la alta, pe toate fiind scris "secretariat"
Ok... DE CE SUNT SAPTE MII DE SECRETARIATE pentru aceeasi facultate????
Dupa ce ca lucreaza 4 ore pe zi cu publicul (si o zi au libera) mai au si 3 birouri de secretariat???? Ce naiba face atata lume acolo, ca sa rezolve problemele "publicului" mai repede cu siguranta nu fac!
Ok.. v-am plictisit destul.
Bye!

6 comments:

  1. iti spun eu de ce: daca cumva te referi la secretariatele la care te-am vaz. Poi la unu te duci sa-ti scrie datele, la altul te duci sa-ti dea semnatura, iar la cel de-al treilea te duci sa-ti puna stampila. Asta am patit cand am vrut sa-mi scot o amarata de adeverinta. am trecut prin 3 birouri. De ce?: de imbecili!

    ReplyDelete
  2. Da, la secretariatele alea am fost...de la Litere..
    De imbecili? Nu nu... De nesimtiti! Da Da!
    Nu-mi aduc aminte ultima oara knd vreo secretara (indiferent de unde) sa-mi fi zambit... si sa vad eu ca isi da silinta acolo sa-mi rezolve problema. Fie doar o semnatura, stampila, introducere in calculator... Nu.. La noi se uita cu atata scarba... Cum mi-am permis sa le deranjez!

    ReplyDelete
  3. Ceea ce-mi "place" mie la romani e ca pe langa faptul ca toate secretarele sunt de-a dreptul incompetente, de fiecare data cand le ceri ceva (ce de altfel ti se cuvine) se poarta de parca iti fac cel mai mare serviciu si mai sunt si "atoatestiutoare". Cand eu le ziceam ca imi trebuie diploma de bac sa ma inscriu la master, ele imi tot repetau ca nu e adevarat, ca imi ajunge o copie legalizata, copie pe care cica trebuia sa o fi cerut cu vreo luna inainte (evident)... (Andra)

    ReplyDelete
  4. Normal ca intotdeauna e vina noastra.
    Orice lipsa (totala) de comunicare din partea lor... e din vina noastra.

    ReplyDelete
  5. Am avut o singura secretara misto (zambitoare, expeditiva si eficienta) in primul an de facultate. Dupa aia si-a luat licenta (de la alta facultate) si am primit secretare clasice. Adica rele, intepate si complet ineficiente. Asa ca simpatizez cu tine... te inteleg perfect. :)

    ReplyDelete
  6. Incompetenta maxima la secretarele de la Litere. Am de sustinut licenta acum, in Iulie, si ma duc ieri la secretariat sa o depun. Se apuca secretara sa imi verifice situatia, sa vada daca am toate examenele luate si surpriza. O nota nu era trecuta in catalog, nu o gasea nicaieri. Si eu aveam examenul respectiv luat, era nota trecuta si in contul meu de student. Doar ma uitasem de atatea ori si o vazusem. Erau si toate mediile incheiate. Eh, ieri, cand ies de la facultate, observ ca nota nu mai e in contul meu si situatia pe anul respectiv apare ca fiind neincheiata. Am vorbit cu profesoara, cu secretara, care o tinea una si buna, urland la mine, ca nu imi primeste licenta fiindca am un examen neluat. Cand eu stiam clar ca il promovasem. Si imi spune ea ca trebuie sa dau examenul din nou. O si intreb, cum sa il dau din nou? Si imi zice ca trebuie sa il dau, ca nota nu e trecuta nicaieri, doar am vazut si in cont ca nu e trecuta. De unde stia ea ca nu e trecuta nota in cont daca nu verificase? A sters ea nota din contul meu. Si a dat vina pe secretara de langa, de la 229, ca ea trece notele in calculator asa cum ii vine ei. Sa nu ma bazez pe ce scrie in cont. Pai la ce e contul ala de student daca nu sa ofere informatii corecte? Doar nu mi-as fi facut licenta de tampita, si doar nu m-as fi dus la secretariat sa imi depun licenta stiind ca mai o restanta. Cat de proasta sa fiu? E logic. Dupa ce imi zice secretara toate astea, ma duc la decanat si astept sa intru sa discut cu decana. Ma vede secretara ca astept decana, intra in biroul ei si ma striga sa vin la ea. Si imi spune ca a vorbit cu profesoara de la examenul presupus nepromovat sa vin a doua zi sa imi puna ceva intrebari din licenta si sa ma treaca. Asta doar dupa ce m-a vazut asteptand sa discut cu decana, probabil de teama. Altfel nu mi-ar fi zis nimic. Incompetenta maxima. La ce sunt angajate daca habar nu au de capul lor nu inteleg. Si mai sunt si atatea secretariate si au program doar 3 ore pe zi.

    ReplyDelete