Pagini

Mă îndoiesc, deci gândesc. Gândesc, deci exist.

Saturday, March 19, 2016

Ţara arde, baba… fumează!

Dar baba fumeaza afara!

Legea anti-fumat ma lasa rece. Desi sunt nefumatoare, nu pot sa ma bucur de o asemenea lege.
Consider ca e ultima grija la care ar fi trebuit sa se gandeasca politicienii, ei putandu-se concentra pe lucruri mai importante (spaga, birocratia, sistemul educational, sistemul de sanatate, infrastructura etc).
Desigur aceasta lege imparte din nou Romania in doua. Nu de-alta, dar noua asa ne place:
- in pragul alegerilor tu esti cu politicianul X, dar eu sunt cu Y, deci du-te dracu'
- eu ies la proteste, dar tu nu iesi, deci du-te dracu' (by the way, ce s-a intamplat cu lista aia interminabila de cerinte la prostestele din Noiembrie 2015, dupa tragedia din Colectiv? Gata, s-au rezolvat toate?! S-a schimbat toata clasa politica, gata?! Nu mai avem coruptie?! S-a schimbat mentalitatea tuturor?! Adi Despot si toate vedetele nu mai reprezinta "strada"? Sunt de-a dreptul socata.. ce pot sa zic :) )
- eu nu ma uit la antena3, dar tu te uiti, deci du-te dracu'
- eu fumez, dar tu nu fumezi, deci du-te dracu'
- eu nu fumez, dar tu fumezi, deci du-te dracu'
Si lista poate continua.

La noi fumatul in spatii publice nu a fost niciodata subiect tabu, el fiind tot timpul un lucru luat ca atare. Poate din acest motiv legea este perceputa de multi (inclusiv de mine) destul de drastica.
A mai fost discutat subiectul acum ceva ani cand s-a decis ca fiecare local sa aiba zona pentru nefumatori. Patronul roman insa s-a descurcat, in multe localuri singura diferenta intre zona de fumatori si cea de nefumatori fiind existenta sau absenta scrumierei de pe masa.

Dar sa vii in anul 2016, sa interzici fumatul intr-o tara ca Romania ?
Romania inca nu e o tara civilizata in adevaratul sens al cuvantului. Oamenii nu se respecta si nu se inteleg intre ei, insa am invatat cu totii sa traim asa. Sa traim noi cu noi.
Stim ca sunt persoane care stau cu orele la cafeluta si tigare. Si stim ca le place sa faca asta intr-un bar sau intr-o cafenea, daca se poate undeva la mall sa fie si fite daca tot se apuca de-o treaba. Si sunt oameni care nu ii inteleg pe acestia si se-ntreaba "Cum pot, frate, sa stea toata ziua la cafea?! Astia nu au job?!"
Suntem niste enigme unii pentru ceilalati, dar am invatat sa convietuim.
Fiecare cu viciul si cu placerile lui.
Daca esti nefumator si te deranjeaza fumul, nu te obliga nimeni sa mergi intr-o cafenea unde stii ca se fumeaza si nu functioneaza ventilatia.
Afacerile alea, mai mici sau mai mari cum or fi ele, au in target si fumatori! Acei oameni care pe langa cafeaua lunga cu lapte pe care stau 2 ore isi mai iau si o apa sau o Cola. Si poate si-au uitat pachetul de tigari in masina si isi mai iau si un kent8 de la bar.
Dar acum, cafenelele alea sunt goale. Crede-ma, le-am vazut azi la mall. Sunt GOALE!
Pentru ca tu, ca nefumator, iti bei cafeaua lunga cu lapte in 5 minute acasa.
Nu plang de mila patronilor de cafenele si baruri, dar daca tu te bucuri ca nu se mai fumeaza, de ce nu esti acolo ?
Fumatul in baruri/cluburi a fost unul din motivele pentru care nu ieseam in anumite locuri. De fapt, ventilatia din acele baruri/cluburi era motivul! Dar eram constienta de ele si le evitam. Nu puteam sa respir, nu mergeam acolo. E atat de simplu.
Sa vii in Romania anului 2016 si sa te plangi ca se fumeaza in cluburi e ca si cum te-ai plange ca la sauna e prea cald si transpiri sau ca la piscina te poti ineca. Putin ipocrit, nu?
De ce nu s-a dat legea ca ventilatia sa functioneze? De ce sa-l pui pe fumatorul ala care a venit sa cheltuie bani pe bautura in club sa iasa afara din 5 in 5 minute sa fumeze? Ca din cauza fumului nu mai simti tu mirosul la apa plata?
Stiu ca sunt tari unde nu se fumeaza si toti ies afara, dar noi ca tara suntem atat de departe de acele tari, incat orice comparatie e in zadar.
Avem mult prea multe de rezolvat la nivel global inainte de a intra in astfel de detalii.
Imi pare rau, sincer, pentru fumatorii care nu-si mai pot savura cafeaua si bautura asa cum erau obisnuiti.
Imi pare rau si pentru oamenii care nu vor mai avea un loc de munca pentru ca barul/cafeneaua in care lucreaza se va inchide.
Imi pare rau si pentru tine, nefumatorule, ca te bucuri de legea asta dusa la extrem.