Pagini

Mă îndoiesc, deci gândesc. Gândesc, deci exist.

Thursday, April 28, 2011

42

Pentru cei care nu stiti, in timpul liber (de care am parte din plin) lucrez part time ca si operator de interviu.
Astazi a fost una din zilele in care am fost la firma pentru cateva ore... si a fost de ajuns sa fiu marcata PE VIATA.
"Racolez" persoane din fata sediului de "pi shentru", ii intreb daca vor sa participe la un sondaj de opinie, si-apoi intram in sediu intrucat chestionarele se fac pe calculator. Unii intreaba ce primesc in schimb... altii se grabesc (incet), iar unii accepta. Subiectul sondajului din ultima perioada a fost reprezentat de bauturile nealcoolice.
La sfarsitul chestionarului sunt intrebarile informative, despre persoana interogata, dar si doua simple intrebari:
1. Care este situatia dvs financiara comparativ cu anul trecut? (mai bine, mai rau, la fel)
2. Credeti ca in anul urmator va fi mai bine sau mai rau dpdv financiar? (mai bine, mai rau, la fel).
Irelevant sa spun ca 99% din raspunsurile la ambele intrebari au fost "mai rau". Problema nu e doar ca romanii traiesc mult mult mai rau. Problema e ca nici n-au incredere si speranta intr-o viata mai buna in viitorul apropiat.
In fine. Revin la intrebarile "informative".
Printre "din cati membri este formata familia dvs; cati copii sunt 18 ani locuiesc in gospodaria dvs" etc.. exista si "Care este venitul net lunar al intregii gospodarii? adica insumarea veniturilor tuturor membrilor familiei dvs".
Astazi un domn, 40 de ani, f prezentabil, a fost destul de binevoitor si a acceptat sa participe la sondaj.
In timpul intrebarilor despre bauturile nealcoolice mi-a spus acolo ca are timp de cate chestionare vreau, ca e somer, avea si cv-ul dupa el, ca e divortat.. ca a ramas cu copilul. Ma rog.
Ajungem in final la intrebarea "care este venitul net lunar al intregii gospodarii".
Vad ca zambeste, insa n-a fost un zambet de fericire. Anticipand faptul ca nu prea ar vrea sa-mi spuna ii spun ca poate sa refuze raspunsul la aceasta intrebare. "Stai linistita d-soara... n-am nimic de ascuns!", mi-a spus.
Asa ca astept raspunsul. Se lasa usor pe spatarul scaunului..."pai avand in vedere ca sunt somer, patru...", nici nu l-am lasat sa termine si m-am pregatit si bifez varianta 401-500.
"...patruzeci si doi" continua domnul. Mi s-a taiat respiratia. Ii spun "adica 420?"... "nu domnisoara... nu 4 milioane.. 42.. de lei".
Nu va puteti inchipui cum m-am simtit cand am bifat varianta "sub 350 lei". Dar oare el cum s-a simtit. Dar oare el cum se simte traind cu 42 (!!!) lei pe luna?
Am citit pe fata si in ochii sai tristete, disperare, dezamagire, lipsa oricarei sperante pentru un trai mai bun.
Imi era rusine, voiam sa intru in pamant. Voiam sa nu fi pus acea intrebare, nu voiam sa-l pun intr-o asemenea ipostaza. M-am simtit vinovata. Nu stiu de ce, dar m-am simtit extrem de vinovata.
Da... 42 lei.
10 euro cum mi-a spus o colega azi cand i-am povestit. Cum sa traiesti.. cu 10 euro venit pe luna?
Dumnezeule... in ce tara traim???
D-le Nicolae, m-ati marcat pe viata. Ma inclin! Sa va dea Dumnezeu sanatatea si puterea de a merge mai departe! Sper din tot sufletul sa reusiti!



Pe 15 mai plec in Grecia.

Wednesday, April 27, 2011

Romanii n-au talent.... la vot!

Recunosc, nu am urmarit senzationala emisiune despre care toata lumea vorbeste. Nu m-a interesat talentul romanilor, dar, oarecum impotriva vointei mele, am fost supusa vizualizarii celebrei emisiuni, Romanii au talent.
N-am vazut decat secvente... si doar la vreo 2-3 saptamani, deci n-am avut o continuitate. Mi s-a parut, sincer, ceva penibil.
Am aflat acum cateva zile cum ca deja e finala! a! bun.. perfect!!! M-am uitat, de curiozitate cine a ajuns prin finala... sa fiu si eu in trend. Sa nu ma fac ca ploua cand lumea din jurul meu vorbeste de Narcis, Rebecca, Balance si Tutu...(?!).
M-am pus, asadar, la curent cu cei mai noi idoli ai romanilor si am asteptat finala. De fapt n-am asteptat-o ca nici la asta nu m-am uitat.
Am aflat insa, a doua zi, cum ca a castigat marea senzatie Adrian Tutu.. :|.. Seriously???? Cam cat de PENIBIL? Asta e CEL MAI TALENTAT ROMAN????
Nu am urmarit emisiunea, repet, si din cate am inteles tipu asta avea o poveste de viata emotionanta. Ok. Ce legatura are POVESTEA DE VIATA CU TALENTUL??????
Ca isi scrie singur melodiile si ca recita acolo (atunci cand nu ramane fara aer in piept)... niste versuri cu un subiect demult expirat. Pai sincer, asta poate face oricine. Si chiar fac multi. Nu este stilul meu preferat, dar Puya, Guess Who si toti din categoria asta... Astia nu au versuri "puternic sociale" ??? Astia de ce nu sunt "cei mai talentati romani".
I mean.. SERIOUSLY! Cam cat de aiurea????? Penibil!
Credeam ca acest concurs vrea sa scoata in fata talente innascute, talente iesite din comun, talente neasteptate... ceva.. SPECIAL!
Nu sunt fana nici a muzicii clasice, dar baiatu ala, Narcis sau cum il cheama... Pai.. OAMENI BUNI.. Asa ceva NU MAI EXISTA IN TOATA TARA!!!!! Si a fost subliniat faptul ca o voce ca a lui e extrem de RARA pe plan MONDIAL!
Si romanii ce fac?? Il voteaza pe Adrian Tutu. Are un vers care cica a facut senzatii: Vreau ca tara mea in suflet sa-mi ramana, copilul meu sa zica "te iubesc" in romana.
Extraordinar.. ma impresioneaza pana la lacrimi... :|.. Not!
N-am alt cuvant pt TALENTUL tipului asta decat penibil. Nimic nou. Absolut NIMIC NOU!
Da... povestea... n-o cunosc.. o fi impresionanta pana la lacrimi (pe bune de data aceasta)... dar, repet.. e pe povesti sau pe talente???? Cred ca a gresit emisiunea! Trebuia sa-l caute pe Banica Jr daca vroia bani pentru poveste!
Asadar, m-am lamurit si de "Romanii au talent"...
Au, dar degeaba.
Pentru toti cei care nu ati vazut emisiunea (oare mai sunt in afara de mine ?! ) - asta e tipul care a castigat, iar asta e "senzationala" melodie:
.
Ce ii rezerva viitorul baiatului asta? Pai va scoate 1-2 videoclipuri.. va vinde cateva sute de mii de albume, va da de bani... si-apoi va aparea in tabloide. CE COOL!!!!!
Penibil.

Pentru mine, tipul asta, Narcis, ramane CEL MAI TALENTAT ROMAN. Sper sa reuseasca sa plece din land of choice (la fel ca toti ceilalti talentati) si sa participe la "Another country's got talent", caci SIGUR VA CASTIGA!



Cam asta a fost. Astept pareri.

Friday, April 1, 2011

Generatia Facebook

Mda... it's one of those nights...
Una din noptile alea in care nu am somn. Ma pun in pat, ma sucesc, ma rasucesc, inchid ochii, ii deschid.. ma sucesc si rasucesc din nou. E una din noptile in care motivul pentru care nu pot adormi (pe langa cheful de la etajul 3) nu este faptul ca am prea multe pe cap, ci pentru ca, surprinzator (sau nu), nu am nimic important care sa ma puna pe ganduri. O fi bine... o fi rau ?!
Diferenta intre noaptea asta si toate celelalte...e faptul ca acum m-am ridicat din pat si am zis sa scriu ceva pe blog.
Si despre ce altceva daca nu despre lucrul care imi ocupa cea mai mare parte a timpului: Facebook.
I really should get a life, right? Da.. mi s-a mai spus.
Acum ceva vreme (destul de multa) scriam despre "generatia hi5". Timpul a trecut, ne-am adaptat, suntem cu facebook-ul. Toti. Asta e si diferenta, dupa parerea mea, dintre cele doua "retele de socializare". Pe facebook sunt TOTI. Mama, tata, unchiu, vecinu, colegii, profu', orasul natal (?!), barul preferat, actori, cantareti, Obama, Papa de la Roma... TOTI!... "N-ai facebook, nu existi" aud din ce in ce mai des. Mai in gluma, mai in serios... totul se rezuma la facebook.
"Da-mi add pe facebook"... "Lasa-mi un mesaj pe facebook"... "Ai vazut ce am pus pe wall?"... "O sa postez pe facebook daca e ceva"... si nu in ultimul rand: ma gasesti pe facebook.
Cred ca e mult mai mult decat Mark Zuckerberg a visat vreodata.
In plus, am mai adaugat niste cuvinte "americanesti" (niciodata nu sunt de ajuns, nu?) la viata cotidiana. "ti-am dat like"..."ti-am dat add"..."te am la friends?"... "te-am taguit"... "am pus pe wall".
Facebook-ul e o cultura. Si deocamdata cultura asta is pretty cool. Ma bucur ca fac parte din ea.
Legat de milioanele de utilizatori.. ma gandeam sa-i impart asa (din propria-mi ograda - lista de friends) in cateva categorii.
1. Avem tipul care sta toata ziua pe facebook fara sa faca nimic deosebit (this would be me). Citesc cateva note, ma uit ce mai zice lumea, eventual ma uit la cateva poze, dau click-uri pe cityville... si mai postez din cand in cand cate vreo melodie sau articol. Nu ma intereseaza sa primesc like-uri, dar ma bucur daca ii aduc un zambet pe fata cuiva (prin postarile mele de pe..."wall").
2. Apoi avem tipul de utilizator convins ca toate postarile de pe facebook sunt postate pentru ca el/ea sa dea like. Vede un videoclip - like. Vede poze noi - like. Vede o nota - like.
3. Urmeaza tipul "mi-am facut facebook, dar nu intru". Ei au wall-ul plin de poze in care sunt taguiti de altii si de aplicatii de genul: Crezi ca lui X ii place ciocolata?
4. Diferentiere se poate face si in functie de modul in care se râde. Avem fani: lol; hahahaha; hihihi.. sau mult mai utilizatul ":)))))"
5. Un alt tip, intalnit in special la cei de peste ocean: schimbarea statusului cat de des se poate. In fiecare minut daca este posibil: mi`e foame... mi`e lene... fac curat... plec la scoala.. n`am loc de parcare... cursul asta e plictisitor... merg la shopping... mi`am luat un tricou... comand pizza.... etc!
6. Urmatorul utilizator e preferatul meu. El e cea mai importanta persoana de pe facebook, cu totii, noi ceilalti, habar n`avem pe ce lume traim si nu stim pentru ce se foloseste facebook-ul. Newsflash: fiecare il foloseste EXACT asa cum vrea. E pagina PER-SO-NA-LA. Tipul acesta de utilizator este tipul care cere, probabil, cu orice ocazie, introducerea butonul de DISLIKE alaturi de cel de Like. Se simt "atacati intelectual" de anumite postari, comentarii, discutii si tin sa-si arate "dislike-ul" printr-un comentariu, de cele mai multe ori, rautacios. Pentru acest tip de utilizator s-a inventat butonul Unfriend. Te deranjeaza vizual postarile PER-SO-NA-LE ale prietenilor tai? You're only one click away from happiness!

Ok... mai departe.
7. Avem, evident, tipul de utilizator care te bombardeaza cu aplicatii. Nu numai invitatii la aplicatii, dar iti si umple wall-ul cu niste intrebari si raspunsuri care nu sunt nici funny, nici embarassing. Adica... de genul "asa, si?"
8. Urmeaza tipul de utilizator care muta youtube-ul pe pagina personala de facebook. De cele mai multe ori cu tag catre alta persoana in descriere. Adica, cum ar veni, cu dedicatie.
9. Urmatoarea categorie de utilizatori facebook sunt cei care isi dau like la propriile postari/comentarii. Bine, acest tip se poate suprapune cu oricare alt tip prezentat anterior, dar am zis ca merita precizat :)
10. Ultima, dar nu cea din urma, sunt Stalkerii. Adica cum ar veni: nu-i ai in lista de friends (admiratori secreti, fost prieteni etc.. motive sunt destule), dar sunt fani fideli ai paginii tale de facebook. Poate uiti sa dai "friends only" la vreo poza/postare si se mai bucura si ei de ceva :)

Astept sa-mi spuneti si voi alte tipuri de utilizatori facebook. Pe mine ma cam lasa inspiratia (3:20 AM).
Aceasta categorisire nu se vrea a fi rautacioasa sau cu directie spre un anumit tip din cele amintite. E doar o observare a activitatii facebook`uiste. Iar daca nu ar fi atatea tipuri de utilizatori, facebook nu ar mai avea NICIUN FARMEC.
Cate milioane de utilizatori, atatea tipuri de interpretare a modului de socializare.
Toate ca toate... dar FACEBOOK RULEZ! :)

Iar acum la final, ma intreb... Oare cand nepoteii mei vor fi de varsta mea... despre ce generatia voi scrie? :)